Wieprzowina to ulubione mięso Polaków. Produkty mięsne tego gatunku goszczą na niemalże każdym stole. Cieszy się niestety złą sławą. Od lat naukowcy biją na alarm i odradzają spożywanie tego mięsa. Czy słusznie? Spożywana w racjonalnych ilościach wieprzowina może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Dlaczego?
Czy wieprzowina słusznie uznawana jest za „złe” mięso?
Wieprzowina to mięso ze świni, zaliczane do rodzaju mięs czerwonych. Wokół niego powstało wiele mitów, głównie z powodu opinii naukowców, którzy łączą spożycie wieprzowiny z chorobami serca i krążenia. Jest to po części prawda, ale dotyczy wyłącznie problemu objadania się tym mięsem i jego niewłaściwej obróbki. Jako składnik zróżnicowanej i zbilansowanej diety jest natomiast pożywieniem, które niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia.
Duże znaczenie dla wartości odżywczej wieprzowiny ma wybór sprawdzonego jej źródła. Certyfikowani dostawcy oferują wysokiej jakości mięso, które pozyskiwane jest ze świń hodowanych w specjalny sposób. Dzięki temu nie są one otłuszczone, a co za tym idzie – ich mięso jest znacznie chudsze.
Dlaczego wieprzowina jest zdrowa?
Wieprzowina, podobnie jak drób i wołowina stanowi bogate źródło wysoko jakościowego białka. Ten składnik stanowi budulec dla mięśni, dlatego o jego właściwą suplementację dbają osoby uprawiające sport. Dodatkowo mięso takie zawiera L-karnitynę, która wpływa pozytywnie na wytrzymałość mięśni, przyspiesza ich regenerację i przeciwdziała tzw. „zakwasom” po treningu. Substancja ta wspomaga też proces odchudzania, usprawniając proces spalania tkanki tłuszczowej.
Oprócz białka i aminokwasów, wieprzowina dostarcza również witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B3 i B6), które wspierają działanie układu nerwowego. Zdecydowanie bije w tym na głowę drób i wołowinę. Posiada również wysoką zawartość żelaza, które wpływa na produkcję czerwonych krwinek. To szczególnie ważne dla osób uprawiających sport lub zmagających się z anemią. Dodatkowo żelazo w takiej formie jest łatwiej przyswajane przez organizm.
Wieprzowina wyróżnia się na tle innych rodzajów mięs również odpowiednim bilansem zawartości kwasów Omega 3 i Omega 6. Działają one korzystnie m.in. na skórę, włosy i paznokcie.
Jak wybrać zdrową wieprzowinę?
Chcąc wybrać wieprzowinę, która nie będzie szkodzić, należy dowiedzieć się, jakie części świni należą do najzdrowszych. Z pewnością trzeba zrezygnować z boczku – to najtłustsza partia, która zawiera nawet do 50% tłuszczu.
Do najchudszych części wieprzowych należy polędwica, łopatka i szynka. To właśnie one powinny się znaleźć na naszych talerzach. Duże znaczenie ma również sposób ich przygotowania. Powinno się zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania i grillowania bez tłuszczu. W kwestii częstotliwości spożywania tego mięsa, przyjmuje się, że optymalnie powinno się zjadać wieprzowinę 1-2 razy w tygodniu. Pozwoli to korzystać z jej dobroczynnych właściwości bez obaw o szkody na zdrowiu.