W diecie wielu z nas jaja, mleko czy sery są jednym z najważniejszych elementów, gdyż bardzo je lubimy. Ponadto są zdrowe, ale trzeba wybierać tylko te naturalne, bez chemicznych dodatków. W mediach przeczytamy wiele sprzecznych opinii wyrażanych przez wielbicieli nabiału lub jego przeciwników. Jak jest naprawdę? Warto jeść nabiał czy lepiej z niego zrezygnować?
Jakie wartości odżywcze ma nabiał?
Nabiał jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do budowy każdej komórki naszego organizmu. Zawiera również węglowodany (laktozę) i tłuszcz, w którym jest rozpuszczona witamina A, bez której nie wytworzy się rodopsyna, dzięki której rozróżniamy kolory i widzimy w ciemności. W jego składzie znajdziemy również sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B2 (ryboflawiny), która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych oka, łagodzi zmęczenie wzroku, zmniejsza nadwrażliwość na zbyt jasne światło i obniża ryzyko wystąpienia zaćmy.
Który nabiał jest najlepszy?
Wybierajmy tylko nabiał dobrej jakości, bez sztucznych dodatków, które mają poprawiać jego smak. Powinien podchodzić tylko ze sprawdzonych, godnych zaufania źródeł. Nie kupujmy modnych produktów bez tłuszczu, gdyż ten jest niezbędny, by mogły rozpuścić się w nim witaminy. Najlepsze są produkty nabiałowe, które mają jak najkrótszą listę składników. Czytajmy etykiety i wybierajmy jogurt zawierający tylko mleko i bakterie. Pamiętajmy, że wszelkie zagęstniki i mleko w proszku to tylko zbędne dodatki. Lepiej też zrezygnować z jogurtów smakowych, w których owoców jest bardzo mało, a zastępuje je chemiczny barwnik. Zamiast mleka wybierajmy jogurty, gdyż zawarte w nich białko jest szybciej trawione. Poza tym jogurt ma więcej witamin, zwłaszcza kwasu foliowego. Zawiera także bakterie fermentacji mlekowej, wspomagające pracę przewodu pokarmowego i regulujące trawienie. Jeśli z nabiału najbardziej lubimy sery żółte, kupujmy tylko te, które wytwarzane są wyłącznie z tłuszczu mlecznego.
Najlepszy nabiał. Dlaczego warto jeść jajka?
W naszym menu powinny się znaleźć jajka, których znaczenie trudno przecenić. Jajko to bardzo wartościowy produkt spożywczy, gdyż zawiera wszystkie potrzebne nam proteiny, czyli białka. Nawet jeśli unikamy nabiału, po jajka musimy sięgać. Zawierają bowiem witaminę A, B2, B5, B6, B9, B12, D, E oraz K. W jajku znajdziemy także cholinę, która odgrywa ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów. Zawiera również dobry tłuszcz. Najlepsze są jajka od kur chowanych wolno, które mogły swobodnie biegać i jadły wszystko, co znalazły w ziemi.
Czy nabiał może szkodzić?
Niektórzy ludzie nie mogą jeść nabiału, gdyż jego składniki im szkodzą, co może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. Najczęściej źle tolerowane są cukry (laktoza i galaktoza) oraz białka (alfa-laktoalbuminy i albuminy surowicy bydlęcej, beta–laktoglobulina oraz alfa-kazeina). Nietolerancja laktozy występuje wówczas, gdy organizm wytwarza zbyt mało laktazy, czyli enzymu niezbędnego do trawienia laktozy. Objawami nietolerancji laktozy są wzdęcia spowodowane nadmierną produkcją gazów, bóle brzucha i biegunki.
Nabiał jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Włączmy go więc do swojej diety, ale wybierajmy produkty najlepszej jakości, by czerpać z nich jak najwięcej składników odżywczych.