Choć organizm wytwarza witaminę D, to i tak jesteśmy narażeni na jej niedobory – szczególnie zimą. Nie warto do nich doprowadzać, ponieważ ta dobroczynna substancja zwiększa naszą odporność skuteczniej niż witamina C. Jakie jeszcze zalety wynikają z jej regularnego przyswajania?
Słoneczny dar
Witamina D jest wytwarzana w ludzkim organizmie jako hormon, który powstaje z cholesterolu pod wpływem promieni słonecznych. Nie zawsze jednak jego ilość jest wystarczająca – ryzyko niedoboru zwiększa się, jeżeli aura nie sprzyja częstym spacerom na świeżym powietrzu lub nasza praca jest na tyle angażująca, że większość czasu spędzamy w biurze. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że możemy uzupełniać niedobory witaminy D również dzięki odpowiedniej diecie, bogatej m.in. w jajka, awokado, borówki, masło i śmietanę. Możemy ją również suplementować w formie tabletek, pamiętajmy jednak o tym, żeby przyjmować je zawsze po posiłku, ponieważ substancja ta rozpuszcza się w tłuszczach – zupełnie inaczej niż rozpuszczalna w wodzie witamina C, którą należy łykać przed posiłkiem. Dzięki temu będziemy mogli w pełni korzystać z jej cennych właściwości tj. zwiększenie odporności organizmu, lepsze przyswajanie wapnia, magnezu i fosforu oraz wzmacnianie kości, które jest szczególnie istotne w przypadku osób w podeszłym wieku. Naukowcy odkryli też pozytywny wpływ witaminy D na stan zdrowia osób chorujących na gruźlicę, a w ostatnim czasie coraz częściej analizują związek pomiędzy niedoborami tej substancji a pojawianiem się objawów depresji.
Czym grozi niedobór?
Jeżeli jesteśmy podatni na infekcje i często czujemy się osłabieni, to przyczyną może być niewystarczająca ilość witaminy D w naszym organizmie. Zdaniem naukowców to właśnie ona wzmacnia odporność o wiele skuteczniej niż popularna witamina C. Objawem niedoboru tej witaminy mogą być również stany zapalne skóry, bóle mięśni oraz częste zapalenia spojówek. Ze względu na to, że jej obecność zwiększa przyswajanie sodu, brak tej substancji może skutkować powstaniem problemów z wystarczającym nawodnieniem organizmu.
Jeżeli zaobserwujemy u siebie którykolwiek z tych symptomów, sięgnijmy po tabletki z witaminą D lub zacznijmy regularnie chodzić na spacery – najlepiej podczas słonecznej pogody. Wprowadźmy też do swojej diety większą ilość produktów tj. jajka czy awokado – możemy je połączyć w jednej potrawie, zapiekając po jednym jajku w każdej połówce zielonego owocu. Taki posiłek dostarczy nam potężną dawkę energii na cały dzień i jednocześnie pomoże zapobiegać niedoborom witaminy D.