Nasz organizm potrzebuje witamin, by sprawnie działać. Ponieważ sam ich nie wytwarza, musimy je dostarczyć z pożywieniem lub w formie suplementacji. Jedną z ważnych dla naszego organizmu jest witamina K, która warunkuje prawidłowe procesy krzepnięcia krwi. Jej niedobór objawia się przedłużającym się krwawieniem, krwotokami z nosa oraz obfitymi miesiączkami.
Zadania witaminy K
Witamina K to grupa związków nierozpuszczalnych w wodzie, ale rozpuszczalnych w tłuszczach, które są konieczne do ich wchłonięcia przez organizm. Do grupy tej należą: witamina K2, K1, K3. Witamina K1 jest jasnożółtą cieczą, odporną na działanie temperatury. Występuje głownie w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Witamina K2 znajduje się głownie w drobnoustrojach.
Witamina K jest niezbędna do syntezy osoczowych czynników krzepnięcia krwi oraz białka protrombiny, która zachodzi w wątrobie. Ponadto, zapobiega krwawieniom i pękaniu naczynek krwionośnych i zmniejsza nadmierne krwawienie miesiączkowe. Wykazuje także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witamina K uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej. Odgrywa także duże znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.
Dlaczego noworodkom podaje się witaminę K?
Witamina K odgrywa istotną rolę w procesach tworzenia białek, m.in. czynników krzepnięcia krwi. Jeżeli w organizmie będzie jej za mało, to może to prowadzić do wystąpienia krwawienia. Problem ten dotyczy noworodków i niemowląt do końca trzeciego miesiąca życia. Niemowlęta są narażone na niedobór witaminy K ze względu na ograniczone przechodzenie witaminy przez łożysko w czasie ciąży. Noworodek zużywa zapasy witaminy K tuż po porodzie. Na niedobór witaminy K narażone są zwłaszcza niemowlęta karmione piersią, gdyż pokarm matki zawiera mało tej witaminy. Wszystkim noworodkom tuż po urodzeniu podaje się domięśniowo jednorazową makrodawkę witaminy K, a maluchom karmionym mlekiem matki uzupełnia się braki witaminy K od 8. doby życia do ukończenia trzeciego miesiąca życia. U dzieci karmionych sztucznie nie jest wymagana dodatkowa dawka witaminy K.
Jak dostarczać do organizmy witaminę K?
Niedobory witaminy K u ludzi zdarzają się bardzo rzadko, ponieważ powszechnie występuje ona w żywności zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, oraz dzięki jej jelitowej syntezie bakteryjnej. Prawie połowa dziennego zapotrzebowania jest pokrywana przez warzywa, reszta pochodzi ze źródła bakteryjnego. Za mało tej witaminy mogą mieć osoby na diecie odchudzającej lub te, które nie jedzą warzyw. Przyczyną niedoboru witaminy K jest także przyjmowanie preparatów antybiotykowych, które niszczą bakterie ją produkujące. Osoby, u których stwierdza się niedobory tej witaminy mogą mieć problemy związane z krzepliwością krwi (krwotoki z nosa, obfite miesiączki, wydłużony czas krzepnięcia krwi, częste schorzenia bakteryjne).
Brak witamin może prowadzić do chorób zwanych awitaminozami. W przypadku witaminy K, może to prowadzić do problemów z krzepliwością krwi i łamliwością kości. Jedzmy więc zdrowo i dbajmy o dobry stan naszych jelit, uzupełniając braki flory bakteryjnej.