Blendery dla profesjonalistów – Jakiej marki blendery wybrać

 

Wybór sprzętu, który będzie wykorzystywany w profesjonalny sposób jest niezwykle trudny. Warto zatem przed dokonaniem decyzji zakupowych zapoznać się nieco z ich specyfiką, parametrami i możliwościami. W poniższym wpisie podpowiadamy jak wybrać blendery dla profesjonalistów.

Na co zwracać uwagę podczas wyboru profesjonalnego blendera?

Przede wszystkim w gastronomii podczas przyrządzania dań istotny jest nie tylko czas ich przyrządzania, ale również wygoda dla osoby, która je wykonuje. Jeśli mówimy o połączeniu tych dwóch cech, dobrze jest zdecydować się na blender kielichowy. Jego ręczna odmiana niestety wymaga dużo atencji, jak również nie działa tak szybko.

Największą zaletą blendera kielichowego jest  fakt, iż może on być włączony i pozostawiony sam sobie. Ważne jest utrzymanie kielicha przez pierwszych kilka chwil, natomiast później nie tylko można od niego odejść, ale również sam się wyłączy, po skończonej pracy. Takie rozwiązanie pozwala na wielozadaniowość ze strony osoby przygotowującej posiłki.

Ponadto dobrze jest postawić zarówno na dużą pojemność samego kielicha. Dzięki temu możliwe będzie przygotowanie np. podwójnej porcji podczas jednego procesu blendowania. Dodatkowo dobrze jest posiadać różne kielichy, by ich wymiana była sprawniejsza. Jeśli klient zamówi np. smoothie o smaku bananowym, a następny w smaku jagodowym, możliwe jest przygotowanie tych dwóch napojów w przeciągu zaledwie kilku sekund, bez konieczności stracenia czasu na mycie kielicha.

W tym dziale  Fizjoterapia Kraków: Gdzie szukać pomocy w przypadku dolegliwości fizycznych?

obst im mixer

Podczas przygotowania różnych posiłków potrzebne są niekiedy różne warunki. Kielich, który jest odporny na temperaturę od -40 do 90 stopni, pozwoli na blendowanie różnorodnych potraw, bez konieczności ich ogrzewania czy studzenia.

Liczy się również szeroki zakres takiego sprzętu. Ważne, by nie ograniczał się jedynie do jednej funkcji, ale również by służył do kilku zadań, jeśli punkt gastronomiczny posiada takie potrzeby. Blendery posiadają oprócz oczywistej funkcji również możliwość szatkowania warzyw czy siekania mięsa.

Istotne jest wykonanie poszczególnych elementów. Jeśli chodzi o ostrze najlepiej jest wybierać te, wykonane ze stali nierdzewnej. Taki element z pewnością będzie służył na dłużej, jednocześnie bardzo dokładnie wykonując swoją pracę. Dobrze, jeśli jest on wymienialny, by w razie potrzeby nie kupować całego zestawu, tylko jeden jego element. Obudowa natomiast powinna być wykonana z aluminium. Nie tylko jest ona łatwa w zachowaniu czystości, ale również cechuje się długą żywotnością.

Jakie parametry powinien posiadać profesjonalny blender?

Warto skupić się na mocy takiego sprzętu, ponieważ im jest ona wyższa, tym szybciej dania będą przygotowywane. Dlatego warto jest wybierać modele, które osiągają np. moc 16000 obrotów na minutę.

Ponadto istotna jest również funkcja pulsacyjna. Sprawdza się szczególnie w przypadku produktów, które są trudne do zblendowania. Pulsacyjne ich mielenie pozwala na dokładniejsze szatkowanie, a wyniku czego można osiągnąć zamierzony efekt.

W tym dziale  Czy alergik może nosić szkła kontaktowe?

Jeśli chodzi o szczegółowe dane dotyczące pojemności kielichów, dobrze jest wybierać ok. 2 litrów lub nawet powyżej tej wartości. Niektóre modele posiadają nawet dzbanki wykonane z tworzywa, które się nie tłucze. Pozwoli to na zaoszczędzenie pieniędzy w razie upadku kielicha.

Możliwości na rynku w zakresie profesjonalnych blenderów jest naprawdę dużo, dlatego z pewnością każdy klient znajdzie coś dla siebie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *