Dieta koktajlowa, czyli jak schudnąć, pijąc warzywne koktajle.

Koktajl warzywny

Dieta zazwyczaj kojarzy się z niezbyt smacznymi posiłkami oraz całkowitą zmianą swoich nawyków żywieniowych. Dlatego coraz większą popularność zyskują diety koktajlowe. Jest ona uważana za jedną z najprzyjemniejszych diet, ze względu na smak przygotowywanych koktajli. Pierwsze efekty są widoczne już po 2-3 tygodniach.

Jak działa na organizm dieta koktajlowa?

Dieta koktajlowa pozwala dostarczyć organizmowi wiele niezbędnych witamin i mikroelementów. Jest ona sycąca, zdrowa, oczyszcza z toksyn i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Dzięki niej możliwe jest przeprowadzenie zdrowego detoksu organizmu. Nie jest to specjalistyczna dieta, ale zapewnia bardzo skuteczne efekty.

 

Koktajle warzywne mają mnóstwo witamin z grupy B, które przyspieszają przemianę materii. Dieta taka polega na tym, że dzięki koktajlom czujemy się nasyceni, dostarczamy witaminy oraz różne składniki odżywcze, a jednocześnie przyswajamy jak najmniejszą ilość kalorii. Należy jednak pamiętać, że stosując dietę koktajlową powinniśmy być pod stała opieką lekarza.

O czym należy pamiętać stosują dietę koktajlową?

Aby dieta koktajlowa była jak najbardziej skuteczna, należy stosować się do wielu ważnych zasad. Należy pamiętać, aby w jej trakcie unikać jedzenia produktów wysokowęglanowych jak np. ryż, kasza lub makarony oraz słodycze i napoje słodzące. Trzeba także ograniczyć spożywanie kawy, herbaty oraz alkoholu. Dieta koktajlowa w zależności od potrzeb powinna składać się z 3 lub 4 napojów dziennie. Rano należy wybrać wariant energetyczny np. koktajl bananowy, w południe wariant warzywny, a na kolację wariant oczyszczający oraz niskokaloryczny.

W tym dziale  Rehabilitacja ręki po urazach: Jak odzyskać pełną sprawność?

 

Koktajle należy pić 15-30 minut przed posiłkiem. Tego typu napój jest bardzo sycący, dlatego można ograniczyć posiłki do jogurtu, gotowanych warzyw oraz ryb. Ponadto można sobie pozwolić na niewielkie ilości drobnoziarnistego pieczywa, ryżu, kaszy gryczanej, jajek, drobiu lub mleka.

Jak przygotować idealny koktajl warzywny?

Do zastosowania diety koktajlowej świetnie nadają się takie warzywa jak: pomidor, ogórek, seler, marchewka, szpinak, buraki. Jako płynnej bazy można użyć wodę mineralną lub kokosową, jak również mleko albo kefir. Dobrym nawykiem jest dodanie do koktajlu lodu, ponieważ badania wykazały, że osoby pijące gęste koktajle czuły się po nich bardziej pełne, niż po koktajlach o rzadkiej konsystencji. Koktajl powinien zawierać nabiał niskotłuszczowy, np. jogurt co zapewni odpowiednią ilość kalorii. Jeśli chcemy uzyskać słodki koktajl, można dodać łyżeczką miodu, jednak pod żadnym pozorem nie powinien być to cukier w czystej postaci.

koktajl warzywny

Jakie efekty przynosi dieta koktajlowa?

Stosując dietę koktajlową powinniśmy schudnąć około 2-3 kilogramów w ciągu 2 tygodni. Warto zwiększyć efekty diety poprzez aktywność fizyczną np. bieganie lub jazdę na rowerze lub chociażby spacery.

Koktajle warzywne świetnie działają na układ immunologiczny. Dzięki zawartym w koktajlach odpowiednich minerałom chronią przed atakiem bakterii i wirusów. Organizm, któremu regularnie dostarczane są soki, łatwiej się chroni przed infekcjami oraz wzmacnia naturalną odporność. Koktajl warzywny to prawdziwy odżywczy eliksir, który uzupełni dawkę naturalnych i łatwo przyswajalnych witamin.

W tym dziale  Naturalne sposoby na przemęczenie i dobre samopoczucie

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *